Димитър Николов
Димитър Николов / БГНЕС
„Нужно е да се мисли по-мащабно, за да бъдат осигурени допълнителни водни резерви. Много голяма част от водоемите у нас се оказват недостатъчни за едновременното осигуряване на питейни и промишлени води.“ Това заяви пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов във връзка с водните кризи в страната и последвалото разпореждане на премира за създаването на единен воден холдинг.

По думите му, централизираното управление на ВиК дружествата в България би донесло само ползи за сектора. „Със сигурност ще има по-голяма експертиза. Още не сме видели ситуирането и създаването му, но когато една тема се централизира, не само с финансови средства, но и с експертизите си тя би могла да помогне за по-дългосрочното разрешаване на проблемите в даден сектор. А водният сектор е един от най-важните“, коментира Николов.

И тук, както на много места в страната, клиентите на ВиК дружеството търпят сериозни неудобства от чести аварии на старата водопреносна мрежа, допълни още той и заяви:  „До 90% от нарушената инфраструктура на територията на общината е следствие на такива извънредни ВиК аварии. От ВиК настояват да им отпуснем по-дълъг срок за възстановителни работи. Ние пък от своя страна, държим тези аварии да се възстановяват качествено и в срок. Колкото повече средства ВиК осигури с цел подмяна на старите водопроводи и канализационни тръби, толкова повече ние ще осигурим за асфалтиране. Целта разбира се е да не се налага на няколко пъти те да копаят и да правят ремонти, защото това дразни и най-вече е прахосване на средства.“