/ netinfo
Депутатът е категоричен: групата народни представители от БСП ще подкрепи ценностите и няма да подкрепи ратифицирането на документа
Тишев срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция
95956
Тишев срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция
  • Тишев срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция
Народните представители от БСП няма да подкрепят ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие.

Това обяви бургаският народен представител Николай Тишев. „Много хора се изредиха да коментират Истанбулската конвенция, без да са я чели. Има няколко неща, които са изключително неприемливи за нас.

Най-интересното е, че точно тези членове, които са проблемни, за тях е изключена възможността да бъдат приети с резерви от съответната страна, която ратифицира конвенцията. Ако след това няма промени в законодателството, самата конвенция сама по себе си нищо не може да промени”, изтъкна депутатът.

Над 34 организации на протест, ако се ратифицира Истанбулската конвенция


По думите му, проблемът е, че се въвежда един орган след това, който ще осъществява мониторинг за това как в предната конвенция се прилагало в законодателството как се изпълнява.

Николай Тишев обясни, че БСП ще изрази възраженията си първо, чрез дебата в НС. "Група на "Обединените патриоти" също е твърдо на тази позиция, но нашите опасения са, че с гласовете на ГЕРБ и ДПС, Конвенцията ще бъде приета.

Не знам как патриотите ще се чувстват в тази ситуация и каква позиция ще изразят. Но мисля, че ако днес бъде направена една анкета сред българските граждани, ще стане ясно, че с позицията си против ратифицирането, ние защитаваме 80 на сто от хората в тази страна.

Това, че в ЕС има нагласа за приемането на Документа, това, че България пое европредседателството, не означава, че трябва да тръгнем против интересите на българските граждани", каза още Тишев.

С какви аргументи се обявяват против ратифицирането на документа от БСП и защо няма да отстъпят от позицията си, чуйте в звуковия файл: