Правителството решава дали да подпише Истанбулската конвенция
Правителството решава дали да подпише Истанбулската конвенция / Sofia Photo Agency, архив
Възможността "то" да се промъкне в обществото, мъже да участват в женски спортни състезания и да се разклати цялостта на семейството, сред мотивите
За рисковете, които крие ратифицирането на Истанбулската конвенция
95873
За рисковете, които крие ратифицирането на Истанбулската конвенция
  • За рисковете, които крие ратифицирането на Истанбулската конвенция
Над 34 неправителствени организации в страната се обявиха "против" ратифицирането на Истанбулската конвенция, а броя им непрекъснато расте, обяви в ефира на Дарик Югоизток Михаела Джоргова, председател на Гражданска организация "Асоциация Общество и ценности". По думите й, независимо от заглавието, Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие не служи на тази цел. Същевременно текстове от нея могат правно да бъдат тълкувани по опасен за сигурността на семейните ценности и правата на родителите и жените начин. 

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция: Мъже, приемащи се за жени, ще ползват дамски тоалетни

 

"Задължение на всяко цивилизовано общество е да се бори с всички форми на насилие срещу жените и домашното насилие. Истанбулската конвенция обаче използва този сериозен проблем, за да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, които са независими от биологичния пол на лицето, според международното право. Такава дефиниция отрича естествените различия между половете, въвежда несигурност в отношенията между жените и мъжете и в крайна сметка води до по-слаба защита на жените от насилие", коментира Джоргова. Тя допълни, че гражданите са готови и за протестни действия, в случай, че Документа бъде ратифициран. 

Яна Генчева: Никога не обвинявайте жертвата!

Като инициатор на кампанията срещу приемането на Конвенцията, през декември 2017 гражданските организации излязоха с отворено писмо до управляващите, в което настояваха България да откаже ратификацията по примера на  Австрия, Хърватска, Словакия, Унгария и други държави, членки на ЕС. След като в началото на месеца Министерски съвет гласува приемането й, а осем министри се обявиха против, сега предстои гласуването й в НС. Проактивните граждани, настояват за широк обществен дебат по темата. 
Според Михаела Джоргова е препоръчително обществеността да бъде запозната с рисковете и мотивите не само "за", но и срещу ратифицирането. От края на 2017, "Асоциация, общество и ценности" отвори и петиция /вижте ТУК/.
Какви са рисковете, които крие ратифицирането на Истанбулската конвенция и къде са "подводните камъни", чуйте в звуковия файл от Михаела Джоргова: 

Каракачанов: Искаме обществено обсъждане на Истанбулската конвенция