/ ThinkStock/Getty Images
Момчета и мъже, които считат себе си за жени ще ползват женските тоалетни, бани и съблекални, включително и тези в държавните училища, ако България ратифицира Истанбулската конвенция, предупреждават над 30 организации в отворено писмо до управляващите.  Конвенцията въвежда т.нар. социален пол, който не зависи от биологичния пол на лицето и приемането ѝ ще доведе до ерозия на обществото, заяви пред „Дарик” Александър Урумов от сдружение „Слово”. Той допълни, че документът отваря врати и за натиск върху националното законодатлество и признаване на еднополовите бракове. Гражданските организации настояват Министерски съвет и Народното събрание да не ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция. 

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“
 
С текстове, подпъхнати под принципно позитивни разпоредби, конвенцията крие сериозни рискове и неблагоприятни последствия за жените, родителите, децата, брака и семейството, заяви Александър Урумов.
 
Приемането на Истанбулската конвенция ще даде на враговете на традиционното семейство изключително ефективен инструмент за ерозия. Благодарение на тази конвенция и текстовете в нея всеки мъж може да се обяви за жена и да може да посещава дамски тоалетни. Случва се вече това в други страни. Всеки мъж може да се определи за жена и да поиска да бъде в защитено жилище за жени. Има случаи вече на трансджендър мъж, който е изнасилил жени в такова защитено жилище, а те са избягали там именно от насилие. Благодарение на тази конвенция бивш мъж вече има сребърен медал при вдигане на тежести в женска дисциплина. В Австрия и Германия има случаи, при които транссексуални мъже, преоблечени като феи отиват по детските градини, за да обясняват на децата как могат да бъдат и момчета, и момичета. Има случаи на паник атака на деца, които са били ужасени как могат от момиченца да станат момченца“,обясни Урумов.
 
Приемането на конвенцията ще въведе изучаването на нестереотипни роли на мъжете и жените:
 
„Това е, което ще се случи. От тук нататък този мониторингов механизъм, който се въвежда на България, ще определя какви учебни програми да има в училищата и да се изучава нестереотипни роли на мъжа и на жената като травестизъм, педерастия, лесбийство“, посочи още той.
 
Според Александър Урумов се прави опит конвенцията подмолно да бъде прокарана и приета от правителството и Народното събрание в навечерието на Коледа, когато вниманието на хората е насочено към празниците.