Яна Ганчева за кампанията на Зонта срещу насилието над жени
Яна Ганчева за кампанията на Зонта срещу насилието над жени / netinfo
Дамите от Зонта с апел към правителството за ратифициране на Истанбулската конвенция
За борбата на Зонта клуб с насилието над жени
95323
За борбата на Зонта клуб с насилието над жени
  • За борбата на Зонта клуб с насилието над жени
"Моля, никога не обвинявайте жертвата! Не мислете, че жената, претърпяла насилие е провокирала тези действия по някакъв начин. Нито едно човешко същество не заслужава да бъде подлагано на насилие, още повече жените и децата. Към жертвите на насилие трябва да се отнасяме с разбиране и да бъдем готови да помогнем". Този апел по повод 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените отправи в студиото на Дарик директорът на Зонта клубовете за България, Румъния и Македония – Яна Генчева.

Ще криминализират ли домашното насилие?


Една от най-влиятелните женски организации скоро ще навърши 100 години от създаването си. През последните 20 години информираността за проблема и привенцията на насилието заема все по-значимо място в дейността й. От утре Зонта клубовете в страната стартират 16-дневна кампания. Тя ще продължи до 10 ноември, когато се отбелязва Международния ден на човешките права. Целта й ще бъде насочване на общественото внимание към проблема,  информиране за механизмите за помощ и подкрепа към жертвите на насилие и различни дейности, свързани с промяна на обществените нагласи. Първото събитие в Бургас ще бъде оцветяването на сградата на Община Бургас в оранжево. 
Яна Ганчева определи насилието над жени като пандемия и подкрепи думите си с официалната статистика: Всяка трета жена по света е била жертва на насилие. Само за 2014 г. по данни на СЗО, 38% от всички убийства на жени са извършени от техните партньори. В ЕС една от всеки три жени е била жертва на насилие след навършване на 15 години. Насилието струва годишно на Европейския съюз  226 млрд. евро.
"Борбата с насилието е особено трудна, защото при нея трябва да се стигне до промяна на обществените нагласи, а това е бавен процес. Има схващане, че насилието над жени е присъщо за по-бедни, необразовани общества и в някои малцинствени групи. Това обаче не е вярно. Най-опасните и жестоки насилници в повечето случаи са високообразовани и финансово успешни мъже", допълва Яна Генчева, която е адвокат по професия.
За измеренията на психологическите травми при жертвата на насилие, за това как и къде да потърсите помощ, за активността на жените от Зонта клуб и за патологията в действията на насилника, чуйте в звуковия файл от Яна Генчева:

домашно насилие
ThinkStock/Getty Images