/ ThinkStock/Getty Images
В Европа всяка четвърта жена е жертва на насилие
С промени в Наказателния кодекс се предлага да се криминализират някои форми на домашното насилие, съобщиха от фондация "Асоциация Анимус". Ще бъдат криминализирани форми на тормоз, свързани не само с физическото насилие, но и някои форми на психически натиск - трудно доказуеми и индикатори за риск от убийство, като дебнене и преследване.
 
2000 са средно обажданията на година на националния телефон на асоциацията за преживелите домашно насилие - 02 981 76 86/ 0800 1 86 76. В Европа всяка четвърта жена е жертва на някакво насилие, а България по този показател е в средата на класацията според изследване сред 1500 жени, което означава, че сме по-добре спрямо държавите от Африка и Латинска Америка, коментираха от Фондацията.
 
Потресаващи разкази за домашно насилие: Макет на гроб пред вратата на жертвата

Статистически не се различаваме от останалата част на Европа, отликите са в помощта и мерките в подкрепа на преживелите домашно насилие, които се предлагат в другите европейски държави. Според европейски стандарти на 10 000 жители трябва да има едно място за подслон на хора, преживели домашно насилие, а в София има само един такъв център с осем места, който се управлява от "Анимус", коментираха от Фондацията. Общо в страната само в десет града има кризисни центрове, като те не са разположени равномерно по областите. Например в Ловеч няма център и пострадалите трябва да търсят място в Плевен, така е и в Сливен, където възможността за настанява на пострадали от този град е в Стара Загора и Бургас, ако има свободни места.
 
Основната причина за домашното насилие се базира на осъществяването на власт и контрол между хората, коментира Надежда Стойчева, директор на Фондацията. Който притежава по-голяма власт и може да упражнява контрол върху жертвата, която обикновено е жената - често пъти финансово по-слаба или емоционално по-зависима, той е и насилник. Контролирането става чрез омаловажаване на личността, вменяване на вина и други форми, които са главно психологически, допълни Стойчева.
 
Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие (СНИМКИ)

Според нея част от митологията на нашето общество е, че само при бедните и социално слаби хора има домашно насилие. Напротив, има много тежки форми на тормоз при хора с богатство, заяви Стойчева и допълни, че за тази група е по-голяма трудността да разкажат насилието, особено ако жената е с висше образование, а мъжът е изявен социално и силен финансово.
 
Хората с по-добър социален статус не наричат себе си жертви на домашно насилие, а се определят като страдащи от мигрена, депресии, панически атаки, заявяват се като потребители на психотерапевтична помощ, показва практиката на Фондацията.
 

ThinkStock/Getty Images

 
Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО)

Половината от общо над 33 000 обаждания на горещата телефонна линия, работеща вече 20 години в България, са за домашно насилие. Останалата част са за други видове насилие. Тенденцията показва, че делът на оплакванията от домашен тормоз се увеличава. Преобладават обаждания от пострадали жени, но от Фондацията отчитат и ръст на хората, които търсят помощ за свои близки или са станали свидетели на насилие над непознати.
БТА