/ Дарик Бургас/ Дияна Бедросян
Логопедът: Понякога трудностите в говора са свързани с неправилното звукоизвличане и произношение на отделни звуци или група от такива
Милева Д. Владкова за
100813
Милева Д. Владкова за
  • Милева Д. Владкова за
Говорните проблеми и дефекти в голяма част от случаите се проявяват още в най-ранна детска възраст. Най-добре ще е родителите да се вслушват в начина, по който децата им говорят още след 4-та година. Ако няма подобрение в речта, трябва да се обърнат към специалист. В случаи, в които проблема е открит рано, има шансове много по-бързо и лесно той да бъде изолиран.

Специалистът за Хелоуин: В него няма положителни герои. Внимавайте за децата!

Това коментира в ефира на Дарик специалистът логопед Милева Дим. Владкова. Според нея именно в този период проблемите могат да бъдат овладяни, при това чрез забавни и приятни за децата методи. 

Речта е като "ритъма на сърцето" 

"Разбира се, има изолирани случаи, в които говорните затруднения са свързани с психическа задръжка в развитието на детето. Говорът може да се окаже понякога огледало на емоционалното състояние. В такива ситуации е желателно да има комплексна оценка, която включва и консултиране с психолог", смята Милева Владкова. Напълно безплатни логопедични прегледи и консултации ще извършва от 4 март до средата на месеца специалистът.
За първа година Владкова става част от Национална благотворителна кампания ''Логопед с добро сърце'', която се инициира от kauza.logopedia.bg.  

В нея специалисти от 4 до 10 март ще посрещат напълно безплатно пациенти за прегледи и консултации. Милева Владкова ще приема желаещи на всяка възраст с говорен проблем след предварително запазен час на телефон 0887 61 66 15 в  ДКЛЦ "Бърбарон" в Бургас и в София чрез образователната школа Учител.com.

Милева Владкова за децата със СОП: Помощ за специалистите, подход и разбиране

Целта на кампанията е говорните терапевти да повишат вниманието на гражданите към проблемите в речта за да могат те да реагират своевременно. Привенцията, правилното отношение, качественото общуване между родител и дете са част от темите, които са тясно свързани с изразяването и говора. 

Какво се крие зад говорните проблеми и по какъв начин може да ви помогне специалиста, дори когато става въпрос само за по-ясно изразяване, чуйте повече по тази тема в звуковия файл от специалиста Милева Дим. Владкова: