/ netinfo
Игри със зловещи символи могат да повлияят на психиката на децата, предупреждава Милева Владкова
Милева Владкова за дцата и Хлоуин
99490
Милева Владкова за дцата и Хлоуин
  • Милева Владкова за дцата и Хлоуин
"Родителите и възпитателите трябва да бъдат внимателни и деликатни, когато става дума за празнуване на Хелоуин под формата на парти или игри, в които фигурират зловещи образи и картини. Малките деца, особено ако са по-чувствителни могат да изпитат не само неприятни преживявания, но и те да рефлектират върху поведението им на по-късен етап".

За това предупреди в ефира на Дарик, специалистът Милева Владкова от Диагностично-консултативен логопедичен център "Бърбарон". По думите й, събития за деца, в които липсват като цяло положителни образи, но за сметка на това присъстват негативни герои и символи на смъртта, оказват влияние върху детското въображение и психика. 


Хиляди в петиция за защита на децата от натрапването на Хелоуин


"Децата няма как правилно да разберат посланието. Това важи с още по-голяма сила за малките /детска градина и предучилищна възраст/, когато психиката им не е толкова устойчива, но въображението им е доста богато. Представянето на един зловещ образ пред тях, би могъл да бъде доста стряскащ и травмиращ, още повече ако не са подготвени предварително за тези гледки.

Най-вече върху деца, които са със свръх сензитивна нервна система. Ако картините са по-наситени могат да доведат до нарушения в съня, до стрес", коментира още специалистът. Според нея, не бива децата да бъдат въвличани в подобни мероприятия, тъй като те могат да крият риск за емоционалния и душевен свят на малчуганите. 


Хелоуин може да се окаже и опасен?


За рисковете, които се крият в "безобидните" Хелоуин" партита и игри за децата и за последствията от тях, чуйте повече в звуковия файл от собственика ДКЛЦ "Бърбарон" - Милева Владкова: