/ Хелоуин
Празникът Хелоуин може да е опасен за редица пешеходци, като рискът е най-голям за децата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес.
 
Било установено, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, когато се чества Хелоуин, рискът от смърт за пешеходците е с 43 процента по-голям, отколкото през близките до празника нощи. Изследването е базирано върху данни за автомобилния трафик в САЩ през последните 4 десетилетия, включително за 608 смъртни случая на пешеходци на 42 празника Хелоуин.

Тръмп и съпругата му отбелязаха Хелоуин в Белия дом (СНИМКИ)
 
Най-голям е рискът за 4-8-годишните деца - в тази възрастова група са регистрирани 55 смъртни случая на празници Хелоуин, при 11 смъртни случая в дните около тях.
 

Изследването е извършено от канадски учени под ръководството на Джон Стейпълс от университета на Британска Колумбия. Те поясниха, че Канада също отбелязва Хелоуин, но данните за автомобилния трафик в САЩ са по-пълни.

Астероид с формата на череп ще премине край Земята след Хелоуин
 
"Въпросната възрастова група вероятно е особено развълнувана по повод Хелоуин и престава да следи за реална опасност, каквато е автомобилният трафик. Децата не си дават сметка, че е възможно да не бъдат забелязани от автомобилисти", каза Стейпълс.
 
Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Pediatrics.
БТА