/
/ / Дарик
Условията за обмен на медицински практики в областта на нефрологията с обучение на бургаски медици в Израел обсъдиха на среща световно известният нефролог проф. д-р Талия Вайнщан и кметът на Бургас Димитър Николов. Дамата е експерт по нефрология с 35-годишен клиничен опит в диагностиката и лечението на различни бъбречни патологии. Преподавател е в  университета в Тел Авив и асоцииран клиничен професор в катедрата по нефрология на Медицинския факултет на Технионския университет.
 
При посещението си в Бургас проф. Вайнщайн заяви готовността си да сподели своя опит и да съдейства за прилагането израелското ноу-хау в областта на хемодиализата.
 
„Високото качество на медицина зависи от хората, от тяхното обучение и специализация. За да бъде добър специалистът, той трябва да прилага наученото в практиката. Голяма част от медицината е базирана на наблюденията - виждаш как обучителят ти лекува пациенти и се учиш от това. Радвам се, че съм тук и се надявам да продължим с бъдещата си съвместна работа, бих се радвала да бъде така”, коментира проф. Вайнщайн.
 
„Именно такива специалисти са ни нужни. Проф. Вайнщайн би могла да помогне не само за повишаване качеството на медицинското обслужване в града, но и да помогне в новосъздадения в Бургас Медицински факултет да влязат най-новите постижения на медицинската наука – от Израел и Канада, където проф. Вайнщайн дълги години е работила”, каза след срещата кметът Димитър Николов.
 
Според него сътрудничество може да бъде постигнато не само в областта на нефрологията, но и в други области на медицината.