Над 55 художници заедно в помощ за паметника на Петрова нива
Над 55 художници заедно в помощ за паметника на Петрова нива / netinfo

Картини и скулптури, вдъхновени от Странджа, даряват творци от цялата страна за благотворителна изложба, която се открива днес в Бургас. Средствата от нея ще бъдат изцяло за спасяването на паметника на Петрова нива. От две години от паметника на Илинденско-Преображенското въстание, строен с дарения на българския народ, падат камъни, а в него вече зее и огромна пукнатина. Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев светинята може да не издържи зимата, тъй като повече дъжд и заледяване направо ще я срутят. Историческият музей и местната власт започнаха през февруари кампания за възстановяването му, която събра около 43 000 лева от необходимите за реконструкцията близо 71 000.
Изложбата ще се открие днес от 18 часа в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски" на ул. „Митрополит Симеон" 24. Над 55 художници даряват по една или две творби за благотворителното събитие - маслени платна, акрил, акварел, различни видове графични техники, скулптура. Със свои произведения в изложбата се включват скулпторът Огнян Петков, директорът на бургаската галерия Георги Динев, графикът Едуард Пенков, Атанас Стоянов, Кольо Кехайов, Живко Иванов, проф. Цветослав Христов, Надя Станчева, Валентина Лапчева и много други.
Цените на художествените произведения ще бъдат от 200 до 2000 лв., а събраните от продажбата им средства ще са изцяло за благородната кауза.
Дарения могат да бъдат направени и с есемес на номер 17 777 с текст на латиница DMS Petrova niva. Стойността му е 1 лев към всички мобилни оператори.