Над 18 000 лв. глоба на месец за замърсяване на морето
Над 18 000 лв. глоба на месец за замърсяване на морето / Дарик Бургас

 

Екоинспекцията в Бургас наложи глоба в размер на 18 121 лева месечно на „Вики Инвест 1” ЕООД за замърсяване на крайбрежните морски води над допустимите норми от пречиствателна станция за отпадъчни води в вилно селища Елените. Санкцията се налага от месец юли до преустановяване на замърсяването или до констатиране на нови стойности на измерваните показатели. Административната мярка е в резултат на извършена  контролна проверка с проби  на изход на депото. Анализът на водните проби е показал неколкократно превишение на нормите по показатели: азот амониев, общ фосфор и биологична потребност от кислород и повърхностно активни вещества, информират от РИОСВ Бургас.

Текуща месечна санкция в размер на 484 лева е наложена и на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД за обект локална пречиствателна станция на Профилакториум-Минерални Бани. Установени са превишения по показател химическа потребност от кислород и съдържание на фосфати. Намален е размерът на  глобата  на ПСОВ “Средец”, собственост на Община Средец, от 228 лева на 175 лева месечно, поради констатиране на по-ниски стойности на замърсяване по показателя общ азот.

Проверки с пробонабирания от ПСОВ, канализационни системи и други обекти, заустващи отпадъчни води в повърхностни водни обекти, се извършват два пъти годишно. За периода на второто полугодие, от началото на юли, са проверени 32 обекта и са взети за анализ 28 броя проби. При констатиране на отклонения от нормите ще бъдат налагани нови и актуализирани действащи текущи месечни санкции на проверяваните обекти.