Мъртвото вълнение отне живота на трима туристи
Мъртвото вълнение отне живота на трима туристи / snimka.bg

Мъртвото вълнение е отнело живота на още трима туристи по Южното Черноморие, съобщават от полицията в Бургас.
Около 12.00 часа пред тенис кортовете до хотел "Хелиос Бей" в Обзор, на охраняемия плаж от водата е изваден трупа на удавил се мъж. Това е 46-годишният П.Д. от Ловеч, който влязъл да се къпе в неохраняемата част на плажа в близост до река Двойница, на около 30 метра от края на охраняемата зона и не е успял да излезе от водата, поради силното мъртво вълнение. Трупът му е откаран в Катедра "Съдебна медицина" към МБАЛ - Бургас за аутопсия.
Шест часа по-късно, отново в община Несебър, но на плажната ивица в района на централния кей срещу бар "Викинг" в Слънчев бряг, е извадено тялото на 24-годишен английски турист. Той е пристигнал в България на 7 август и отседнал в Слънчев бряг. Младият мъж е влязъл да се къпе в морето със свой приятел, но бил повлечен от мъртвото вълнение и се удавил.
На 9 август на плажната ивица в района срещу хотел „Вианд" в Слънчев бряг, между спасителни постове №13 и 14, е извадено тялото на 45-годишен израелски турист, също пристигнал в страната на 7 август и отседнал в Слънчев бряг. Мъжът е бил повлечен от мъртвото вълнение и се е удавил.
Телата на тримата мъже са изпратени за аутопсия в Катедра "Съдебна медицина" към МБАЛ - Бургас.
Спасителите предупреждават, че през август се появяват опасните морски явления - мъртво вълнение и сологан. Десетки са били спасени от удавяне през уикенда в Бургаска област, сред тях има и 56-годишен мъж, чието състояние остава критично.
Броят на загиналите по Южното Черноморие от началото на лятото са повече от 16 души, сред които две деца.