/ Istock

МВР Бургас обяви война на тютюнопушенето сред ученици. Днес инспектори от „Икономическа полиция”, заедно с РЗИ започнаха проверки на търговски обекти за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни.

„В РЗИ Бургас неколкократно са постъпвали жалби за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни лица, при което с колегите извършваме незабавна проверка , много трудно се установява такава продажба”, заяви за БГНЕС Донка Гяурова от РЗИ Бургас.

Тази седмица търговските обекти ще получат предупредителни протоколи. От следващата седмица обаче ще бъдат налагани и глоби, които са от 300 до 500 лв.

„Това не изключва така наречения таен клиент- подрастващ, който да отиде и да направи опит да се сдобие с тютюн или тютюневи изделия, било с алкохол и по този начин, ако има нарушение ще има и санкция”, обясни Цветелина Рандева- говорител на ОДМВР Бургас.

Провереният днес обект се намира до три големи училища в Бургас. През междучасията учениците масово пушат около учебните заведения.

Искането за съдействие от органите на реда бе взето в средата на септември месец на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения, разположени на територията на Бургаска област. На срещата, като основен проблем бе изведено масовото тютюнопушене от ученици в района или около учебните заведения. След широко обсъждане от страна на участниците в срещата бе взето решение за търсене на съдействие от страна на ОДМВР – Бургас за осъществяване на контрол и налагане на санкции по отношение тютюнопушенето на лица под 18 год.

Предвидено е на всяка училищна ограда да бъде поставена указателна табела за забрана на употребата от деца на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия, изделия за пушене, различни от тютюневите изделия и диазотен оксид (т. нар. райски газ). Важно е, да се отбележи, че не се касае за единична кампанийна инициатива, а за широкомащабна полицейска дейност, която ще продължи до края на учебната 2024 година. 

БГНЕС