/
/ / Facebook

Морето изхвърли част от тръбата за дълбоководно заустване от пречиствателната станция в Созопол на плажа до Златна рибка. От общината обясниха, че най-вероятно се касае за част от съоръжението, а причина за това е некачественото изпълнение по изграждането на съоръжението. Проверка на място направи кметът на Созопол Тихомир Янакиев и експерти от еко-отдела на администрацията.

Проверка на място предстои да извършват и от РИОСВ – Бургас. Към този момент замърсяване на морето не е установено, но по всичко личи, че до такова ще се стигне, ако не бъдат предприети мерки по възстановяване на тръбопровода.

„Няма основание за притеснение. Касае за малък участк от тръбата за дълбоководно заустване към пречиствателната станция на Созопол. Иноформацията, която имаме е, че компрометираният участк е около 50 метра в края на съоръжението, което е с обща дължина близо 2 километра“, обясни директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.

Дейностите по аварийното дълбоководно заустване на Созопол започнаха през 2012 година. Преди няколко дни от ВиК- Бургас са съобщили за разместване на бетонните тежести на тръбата. До края на седмицата трябва да бъдат анализирани пробите, взети от морската вода.