Министър Тачева: Необходим е подзаконов акт за решаване  проблема със съхраняването на  СРС
Министър Тачева: Необходим е подзаконов акт за решаване проблема със съхраняването на СРС / DarikNews

Въпросът със съхраняването на СРС трябва да бъде решен през призмата на погасителната давност на престъплението. Това каза днес в Бургас министърът на правосъдието Миглена Тачева. Би трябвало да има разписани срокове в които тези доказателства да бъдат унищожавани.

Темата за съхраняването на СРС-тата е била поставена  по време на срещата на министър Тачева с административните ръководители на Бургаския съдебен район. Въпросът е особено актуален и покрай делото на Димитър Желязков-Очите. След подписаното споразумение с прокуратурата процес срещу Очите и наркогрупата му няма да има и данните от СРС-тата няма как да бъдат огласени.

Няма логика да пълним сгради и стаи със СРС, които не са използвани в делата, коментира министър Тачева . Тя съобщи, че ще постави въпроса за обсъждане от експертите. Ако има необходимост от уточняване в Правилника за организация и работа на окръжните, военните и апелативните съдилища ще има такива текстове. Според правосъдния министър, би трябвало да има инструкция за съхраняване или за унищожаване, която да бъде издадена съвместно с МВР, съда и прокуратурата.