/ Снимка: Община Бургас
На фокус са кръстовища, училища, криминогенни зони
Община Бургас започна изграждането на цялостна система за видеонаблюдение в най-големия жилищен комплекс - "Меден рудник". Ще бъдат монтирани общо 67 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса. Вече са разположени 20 от тях, а до началото на 2019-та година ще бъдат поставени и останалите 47.

Ще има ли светлина и камери в зоната за кучета в „Меден рудник”, питат съветници

Фокусните точки са ключови кръстовища, учебните заведения, криминогенните зони и входно-изходните артерии на "Меден рудник"
. Те са изцяло съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Това са бул. "Захари Стоянов" - изход за Средец, кръстовища с ул. "Въстаническа", ул. "Миньорска", ул. "Слънчеви хълмове", бензиностанция Петрол; бул. " Ал. Г. Коджакафалията" - изход за Твърдица, кръстовища с ул. "Тракиец" и ул. "Петко Росен",  ул. "Въстаническа" - кръстовище с ул. "Петрова нива", до бл. 100 и бл. 101, изход към кв. Горно Езерово, ул. "Петрова нива" - кръстовище с ул. "Константин Петканов", ул. "Тракиец" - кръстовища с ул. "Ален Мак" и ул. "Капитан Петко Войвода", ул. "Капитан Петко Войвода" до бл. 18, ОУ "Константин Петканов", ОУ "Петко Росен" и Лакомата спирка.

И в "Меден рудник" ще има умни камери

На три места ще бъде изградена специална ANPR система за разпознаване на регистрационни табели на превозни средства. Тя ще обхваща зоните на бул. "Захари Стоянов" - входно-изходна точка за гр. Средец, на бул. "Ал. Г. Коджакафалията" - входно-изходна точка за с. Твърдица и на входа и изхода за кв. Горно Езерово.

Всички камери в комплекса ще бъдат свързани помежду си с общ софтуер и ще предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика, който ще координира получените сигнали и при необходимост ще го изпраща на компетентните органи.

5 млн. лв. от общината за видеонаблюдение в Бургас

Записът на изображението от високотехнологичните камери ще се извършва в режим NVR H.265 4K и ще се съхранява за период от 60 дни. Устройствата имат застраховка против вандализъм и гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца. Проектът на Община Бургас се изпълнява със съдействието на мобилния оператор "Виваком".

Монтирането на новите камери в к-с "Меден рудник" представлява надграждане на единната градска система за трафик контрол, която функционира и дава добри резултати от няколко години в Бургас.

С разширяването на обхвата на видеонаблюдението в най-населения жилищен комплекс ще се подобри сигурността на жителите и гостите му, а битовата престъпност ще намалее минимум с 30 %. Камерите ще подобрят взаимодействието на службите за сигурност и ще скъсят значително времето за реакция.

Освен това те имат за цел превенция срещу проявите на вандализъм, посегателство върху собствеността, пътно-транспортните произшествия, контрол на скоростта в натоварени точки като пешеходни пътеки, училища, обществени сгради и идентифициране на издирвани автомобили при навлизане в комплекса.