Масови  жалби срещу работодатели за неизплатени заплати
Масови жалби срещу работодатели за неизплатени заплати / netinfo

 

Бургазлии масово се жалват от работодатели  заради неизплащане на заплати. Това показват данните изнесени днес от директора на Областна инспекция по труда Павлин Васков. За последите три месеца в инспекцията са постъпили 177 оплаквания на недоволни  граждани  заради неизплатени трудови възнаграждения от страна на собственици на фирми в региона. От всички  420  постъпили жалби през годината,  370 са  по линия на трудовото правоотношение.

 „Не са рядко и случаите при които работниците претендират за устно уговорената си заплата, която е над размера фиксиран в трудовия договор.  ОИТ не  можем да вземе отношения за заплатата над посочения в договора, защото в тези случаи няма никакви писмени доказателства, че те са договорили сумата  и тя е била изплащана. Във ведомостите се отразява заплатата по трудовия договор”, коментира Васков

 223 са проверките извършени от експертите на ОИК през октомври. За периода за разгледани и 49 жалби  за неизплатени  възнаграждения. Направени са и последващи инспекции за изпълнение на издадените предписания. Най-много са проверките по търговските обекти, ресторанти и хотели. Съвместно с представители на НАП и МВР са инспектирани 62 обекта. 

Констатираните нарушения са 744. От тях 384 касаят здравословните и безопасни условия на труд, 370  са по линия на  трудовите правоотношения. Съставени са 22 акта на работодатели. Един от тях е  заради забавяне на заплати на работещи и след издаденотото предписание от страна на органите на инспекцията. При такива нарушения санкцията варира от 10 000 до 30 000 лв,  уточни Павлин Васков.