Кукери прогониха злото в Созопол
Кукери прогониха злото в Созопол / netinfo
Пищен кукерски празник събра стотици жители и гости на Созопол в центъра на града. Пет кукерски групи дефилираха по улиците на града под звуците на народна музика и се съревноваваха за наградите на община Созопол.

На сцената на амфитеатъра част от кукерския обичай първи представи групата от с. Черноморец. Журито, в чийто състав бяха и две художнички - Анушка Кемурджиева и Ангелина Недин, им присъди наградата за най-добре изработени автентични кукерски маски. Най-малките участници бяха десет кукери от с. Росен, които сами са изработили своите костюми. Стотиците хлопки, опасани на кръстовете им впечатли публиката, която ги награди с бурни аплодисменти, а журито ги награди с 200 лв. Най-висока оценка получи кукерската група от с. Зидарово. Те представиха автентично обичая заораване и прогонване на злите сили.

Лично кмета на община Созопол Панайот Рейзи връчи наградите на стойност 1600 лв. и поздрави участниците в първия по рода си кукерски парад. Той обеща, че празникът ще стане традиция, за да се съхранят изконните български традиции. Панайот Рейзи поздрави всички присъстващи на празника с Деня за прошка. Сам той даде и поиска прошка, за да се продължи на чисто в работата и усърдието за утвърждаване на община Созопол като европейска община.