щаб Бургас
щаб Бургас / Снимка: Областна управа-Бургас
Регионален кризисен щаб за координирани действия на институциите за предотвратяване на разпространението на Коронавирус инфекцията, бе сформиран в Бургас с указание на председателя на Националния оперативен щаб - генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Това съобщиха от Областната управа.

Председател на щаба е директорът на РЗИ Бургас - Георги Паздеров, а негов заместник и говорител ще бъде доц. д-р Цветан Велинов, който е и декан новия Медицинския факултет в Бургас.

Припомняме, че доц. д-р Велинов оглави Факултета след работа като началник на Централна лаборатория по микробиология на УМБАЛ "Александровска" - София, завеждащ Национална референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" и лекар в Национална референтна лаборатория "Особено опасни инфекции" в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Експертите успокоиха, че се взимат всички необходими мерки по граничните пунктове на страната. Алгоритъм за работа с конкретни стъпки е изпратен до всички лични лекари. От болничните заведения пък се очаква да имат готовност за преструктуриране на помещения и осигуряване на болнични легла, в случай на необходимост от изолационни действия при съмнения за заболели от вируса. Обсъден бе и въпросът за личните предпазни средства на медицинските работници. Летищните и пристанищните власти на територията на област Бургас докладват, работят по ясно разписани правила, съгласувани със световните тенденции за противоепидемични мерки.

Експертите отправят апел към гражданите - без излишна паника. И препоръчват преустановяване на пътуванията към епидемиологични зони, спазване на висока лична хигиена, засилване на имунологичната защита, консултирана с личните лекари.

Второ заседание на щаба ще се проведе, ако обстановката наложи повторното му свикване, уточниха от Областната управа.
 
Такива срещи се провеждат във всички области на страната и имат за цел създаване на добра координация между институциите, набелязване на конкретни дейности за предотвратяване навлизането на заболяването на територията на България.