/
/ / pixabay

Коледа на село без прасе. Ритуалът, който събираше роднини, приятели и съседи тази година няма да се състои. Причината е една – ограниченията заради африканската чума  през лятото и избиването на животните. Тогава хората се възпротивиха, но правителствените мерки ги принудиха да вкарат във фризерите малки и големи свине. Мерките бяха кръстени Лятна Коледа и мнозина прогнозираха, че в селата вече няма да се гледат прасета. 

Едно от тези села е сливенското Глушник. В близост до елхата в центъра хората недоволстват, че няма да могат да спазят традицията. Разочарованието им е голямо и заради продължаващите проверки от властите за скрити живи прасета.  Причина, за да има такива, се оказват ... доноси.  

 Те ще ни изкарат престъпници, споделиха  местните хора. Кметът на селото Димитър Петков потвърди: Вчера беше втората проверка… Въпреки отношението на държавата към селските стопани, хората имат готовност да гледат отново прасета.  Когато ни разрешат смятаме да гледаме …. Хората в селото казват, че през годините са видели какво ли не и вярват, че следващата Коледа няма да бъде толкова тъжна, и че пак ще се събират както е по традиция - отново с домашно свинско на масата.

БНР