Кметът на Карнобат: Назначавайте млади, не пенсионери!
Кметът на Карнобат: Назначавайте млади, не пенсионери! / Пресцентър

„Държавата трябва да се справи с младежката безработица дори и с риск за пенсионната система”. Така коментира кметът на Карнобат Георги Димитров споровете от последните дни „за” и „против” ранното пенсиониране. Той смята, при 25% младежка безработица у нас е абсурдно на работа да бъдат държани пенсионери, а подготвени млади специалисти да разчитат на социални помощи.

Според него напускащите през Терминал 2 на Летище София страната са предимно млади хора, а не пенсионирани кадри. Според градоначалника причината за изтичането на „мозъци” е липсата на перспективи и недостатъчното свободни работни места на трудовия пазар. Георги Димитров обяви, че през тази година в неговия административен екип навършилите пенсия служители са били освободени с благодарности и признание, а на тяхно място са били привлечени младежи.

Въпреки риска да получи неодобрението на част от пенсионерското съсловие, Георги Димитров определи предстоящите синдикални протести срещу ранното пенсиониране като „антидържавна позиция и липса на отговорност пред младите хора”.