бежанци мигранти
бежанци мигранти / Gulliver/Getty Images
По последни данни основният поток бежанци се насочва към Гърция

„Спокойна към момента е обстановката на ГКПП "Малко Търново", съобщи кметът на общината Илиян Янчев. До момента, уточни той, в странджанската община не е постъпила информация за засилен натиск по зелената ни граница на страната ни. По последни данни основният поток бежанци се насочва към Гърция, която вече е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море.

Борисов по телефона с Ердоган: Няма заплаха за България от мигранти

„Аз знам така - играе ли мечката при съседа, ще дойде и при нас. Дай Боже, да не се случи най-лошото. Да се надяваме, че ще се намери политическо решение. Тръгнат ли всички бежанци към КПП-то, това значи, че ще се блокира всичко“, каза още Янчев.

По-рано днес премиерът Бойко Бориков разпореди спешно дислоциране на части на армията и жандармерията по границата с Турция, след като южната ни съседка се закани, че ще спре да изпълнява ролята на буферна зона за бежанците от Сирия, тръгнали към Стария Континент. Премиерът определи ситуацията като притеснителна, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че армията има готовност да изпрати до 1000 души на границата и 140 единици бойна техника.

Каракачанов: Спряхме 60 мигранти, армията е готова да изпрати до 1000 души на границата

Вече има и пресечен опит за нелегално преминаване на границата ни, уточни още министърът на отбраната. Спрени са две групи или общо 65 чуждестранни граждани.