Строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт, на която и да е институция в тази посока, се твърди в становището
Собственикът на "Блек Сий Фемили Резиденс" Стоян Василев, чийто проект е хотелският комплекс на плажа "Алепу", съобщи че към момента не е получавал заповед за премахването на строежа.

Съдят България в Страсбург заради спряното строителството на Алепу

Становището до медиите той изпрати, след като от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) информираха, че е възложено на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в защитената местност.

В становището Василев посочва, че не е бил уведомяван за започнало, каквото и да е производство за установяване на незаконен строеж и че укрепителното съоръжение е въведено в експлоатация с Разрешение за ползване от 13 февруари 2020 г., издадено от самите органи на ДНСК.

ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожноалепу

Строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт, на която и да е институция в тази посока, се твърди в становището.

Там се казва също, че съоръжението не е "скрит“ хотел, а е укрепително съоръжение, което със своите контрафорси възпира активно свлачище. 
БТА