Бургаският административен съд отложи делото срещу Регионалната екоинспекция в града по казуса със строителството в местността „Алепу“.

Задържаха германците, къмпингували с пожарна кола на плаж „Алепу“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според становището на прокуратурата, екоинспекцията в нарушение на Закона, е съгласувала строителния проект без оценка за въздействия върху околната среда.

Бургаският административен съд даде ход на делото и го отложи, защото вещите лица не са изготвили назначената комплексна съдебно-техническа експертиза. Прокурорът по делото Андрей Червеняков обясни, че трябва да се установи дали има наличие на свлачищен процес.

"За който, според нас, е било задължително провеждането на процедура по ОВОС, която не е извършена. Предмет на експертизата е именно изасняването на този въпрос.

Компетенцията на съда е тази, която е регламентирала и 16 формулирани въпроса към вещите лица, които следва да дадат обективно заключение," каза Червеняков.

Министър Личев обясни казуса с „подпорната стена“ в Алепу

Регионалната екоинспекция в Бургас трябва да обясни защо е съгласувала проекта за укрепване на свлачище и изграждане на жилищен комплекс в местността „Алепу“ без изготвянето на ОВОС.

Юристът на екоинспекцията Анна Ковачева днес отказа коментар. Следващото заседание по делото е насрочено за 23 ноември. 
БНР