Асен Личев
Асен Личев / Снимка: Георги Димитров
Инвеститорът по казуса "Алепу" е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение и РИОСВ е била били уведомена. Това стана ясно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Димитър Найденов от "Демократична България" за действия и бездействия на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ по казуса.

"Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж".

С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани.

Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение. Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, посочи министърът.

По думите му от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за "Алепу". "Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", коментира Личев.

Подкрепяме становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС, каза още министърът.