/ ThinkStock/Getty Images
След проверка на законността на строежа на „Алепу вилиж“, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), е внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10 септември 2018 година от главния архитект на община Созопол, съобщиха от прокуратурата.

Недовършената подпорна стена в Алепу има издаден Акт 16

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж и да представи обобщен доклад.

В получения от ДНСК доклад се сочи, че от главния архитект на Община Созопол е издадено разрешение за строеж (РС) на 26 февруари 2018 г. за „укрепване на свлачище" в м. „Алепу", землище на Созопол, на името на „Алепу вилидж".

ВАП сезира ДНСК за незабавна проверка на строежа плажа Алепу

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г., възложителят декларирал, че това РС, няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

По повод заявление от 30 август 2018 г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 7 август 2018 г., от „Алепу вилидж", главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) - първи етап - „укрепване на свлачище" „Алепу вилидж" и втори етап - „курортен комплекс" - подземна и надземна част, находящ се в м. „Алепу", землище на Созопол. Строежът е определен като строеж първа категория.

След съответни административни процедури, РС от 10 септември 2018 г. е влязло в сила на 27 септември 2018 г. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение.

В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая.

Нова проверка на плаж „Алепу” (ВИДЕО)

След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила РС не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест да се обяви за нищожно, разрешение за строеж 10.09.2018г. на името на „Алепу вилидж" издадено от главен архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство). Протестът следва да спре и изпълнението на РС.