Само ден след като ВАС потвърди, че разрешителното за строеж на Алепу е незаконно, инвеститорът на проекта "Алепу вилидж", станал известен като „подпорната стена” обяви, че ще съди България  в Страсбург. Според съдиите, постановили решението, инвестиционният проект не е издаден на реалния възложител на строежа.

„При положение че сме в държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения, да отменяш строително разрешение на обект, за който искам да ви обърна внимание - извън съгласуваните проекти, няма отклонение от действащите строителни книжа”, твърди инвеститорът Стоян Василев пред NOVA. Той смята, че решението на съда поставя под риск легитимността на много други действащи разрешителни за строеж в страната.
ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно

Еколозите, които протестираха срещу „подпорната стена” са доволни. „Самият проект страда от редица много тежки пороци по националното законодателство,свързано с околна среда, с устройство на територията и строителство”, заяви екологът Спас Узунов.

Според него направеното до момента трябва да бъде премахнато, като същевременно бъдат възстановени характеристиките на терена, който е бил преди започването на строителството.

„Това е нещо, което аз категорично няма да направя, тъй като не мога да поема риска свлачището да се активира отново, да повлечи плажа, пречиствателната станция, пътя”, твърди инвеститорът. 

Министър Личев обясни казуса с „подпорната стена“ в Алепу

Затова ще заведе дело в Страсбург срещу България и ще търси обезщетение. „Обаче цената ще я плати община Созопол, като отдел „Архитектура и градоустройство” - мисля, че е при тях, където са издали строителното разрешение. И ви уверявам, че цифрата ще бъде 8 цифрена в евро", обясни Стоян Василев.