Несебър
Несебър / netinfo
Кметът на Несебър направи личен дар на жителите на побратимения гръцки град Неа Месемврия  - копие на известната в града на ЮНЕСКО чудотворна икона на „Богородица Пречиста - Мегарска“. Произведението ще краси нов параклис там. Подаръкът бе връчен по  време на гостуване на несебърски самодейни състави в гръцкия град по линия на културния обмен, който двата града поддържат активно.

"Нека тази икона да напомня откъде са корените на хората, които живеят в Нея Месемврия“, каза Николай Димитров.

От своя страна председателят на културното дружество и на настоятелството за провеждане на църковните традиции в Нея Месемврия  Левтерис Маргаритис връчи почетен плакет „за приноса в поддържане на културните взаимоотношения между двата града на големия приятел и кмет на Несебър Николай Димитров“.

Културната проява продължи с емоционален концерт, в който взеха участие детски църковен хор от Нея Месемврия, несебърски състави - ФФ „Българка”, ФФ „Македонка”, Хорът за гръцки песни „Месемврия“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“, и Никол Димитрова. Финал на програмата сложи българско хоро, в което се включиха гости и домакини.

Срещата продължи с неофициален разговор между кмета на Несебър и Левтерис Маргаритис, в който Николай Димитров сподели, че е впечатлен от  чистота в градчето и я сравни с тази в Несебър. Маргаритис отвърна, че това се дължи на чистите души на жителите на гръцкия град.

Освещаването на иконата, подарък от семейството на кмета на Несебър, се осъществи на следващия ден по време на богослужение в местния храм, извършено от трима православни свещеници - от Неа Месемврия и Несебър.