И българин e сред жертвите на атентата в Бургас, седем са загинали
И българин e сред жертвите на атентата в Бургас, седем са загинали / снимки: Reuters

Шофьорът на взривения автобус на бургаското летище вчера е сред загиналите при атентата срещу израелските туристи, съобщи за Дарик кметът на Бургас Димитър Николов. Загиналият мъж се казва Мустафа Кьосов, на 36 години от благоевградското село Юруково. Той починал часове след атентата в отделението по реанимация в бургаската болница, уточниха от полицията в Благоевград. В селото ще бъде обявен ден на траур в деня на погребението на младия мъж.

Според официално съобщение на Министерство на външните работи жертвите на атентата до летище Сарафово до този момент са седем. Сред тях има и един българин, шофьор на взривения автобус. Пет от жертвите са граждани на Израел. Седмият загинал е вероятният атентатор самоубиец. На мястото на взрива са намерени негови фалшиви американски документи, посочват от ведомството.

По-рано днес обаче вътрешният министър Цветан Цветанов информира за осем загинали.

Двама пострадали при атентата в Бургас са настанени в спешния институт „Пирогов”, съобщиха за Дарик от болницата. Мъж със 55% изгаряния е настанен в реанимация, в секцията по изгаряния и пластична хирургия. В централна реанимация е настанена жена с тежка контузия на гръдния кош. Двамата пострадали са придружени от Бургас до болницата от д-р Стоян Миланов. Те са израелски граждани, но нямат никакви документи.

26-годишна израелка е настанена във Военномедицинска академия-София. Тя е с политравми и коремна контузия, с опасност за живота и на контролно дишане, съобщиха за Дарик от болницата. С младата жена е и баща й ,който също е бил във взривения автобус. Неговото състояние е добро.

Останалите пострадали при атаката, които са в стабилно здравословно състояние, ще се върнат в родината си. Правителственият самолет „Еърбъс” ще излети от Летище Бургас за Тел Авив с туристи, които искат да се върнат у дома, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Очаква се 32-ма пациенти от всички лечебни заведения в Бургас, пострадали при взрива вчера, да бъдат транспортирани до летище Бургас, от където ще излетят за Тел Авив.

Линейки на Спешна помощ започнаха извозването на израелски туристи към летището. В правителственият самолет ще има няколко лекарски екипа и всички възможни животоспасяващи апаратури.

През нощта в Бургас са пристигнали израелски екипи на Бърза помощ и медици, специализирани в работа с жертви на атентати, както и дипломати. Те са кацнали с три самолета, експерти вече са започнали разследване на атаката.

 

И българин e сред жертвите на атентата в Бургас седем са загинали
netinfo


Повече от 20 свидетели са разпитани във връзка с взрива на бургаското летище, съобщи наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова. От свидетелските показания и от огледите на място е станало ясно, че се е чул много силен гръм и след това автобусът се е запалил. Разпитани са тези, които са били на място. По-леко ранените израелци са разпитани още снощи. На летището са разпитани и случайни очевидци, каза тя.

Бургаската окръжна прокуратура започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Най-важната експертиза, която предстои да се назначи, е ДНК експертиза на намерените остатъци от човешки тела. В този случай ще се действа възможно най-бързо, за да са ясни резултатите може би до седмица, посочи Чапкънова.

В Бургас е свикан кризисен щаб, заседанието води лично вътрешният министър Цветан Цветанов. Той съобщи, че не сме получавали никакви сигнали за очаквани атентати. Няма подобна информация, която да е постъпвала за провеждането на такъв атентат, категоричен беше министърът. Той заяви, че самоличността на извършителя на атентата все още не може да бъде установена. Специалисти обаче са успели да свалят пръстови отпечатъци на камикадзето и продължават работа. Българските специалисти си партнират в разследването с колеги от ФБР, Европол, Интерпол и израелските служби, информира още Цветанов.

Според премиерът Бойко Борисов една от версиите по които се работи е, че извършителят на атентатът е бил камикадзе. Извършителят не е бил част от групата на израелските туристи. Той се е присъединил по-късно към тях, в момента, когато туристите се качват на автобуса, казва премиерът. По първоначални данни атентаторът е мъж с дълга коса. Той е заснет от камерите на летището. В дрехите му са открити фалшиви документи за самоличност на жител от щата Мичиган. Пръстовите му отпечатъци не са в базата данни на ФБР. Няма го и в регистрите на нашата „Гранична полиция”, информира още Борисов.

Министър-председателят е помолил прокуратурата да разпространят снимка на извършителя, за да се установи самоличността му.

Шокиран и ужасен съм от случилото се на летището в Сарафово. Осъждам всякакви форми на тероризъм и насилие, които са неразбираеми и абсолютно неприемливи за нас. България е страна, в която от векове мирно съжителстват много етноси и вероизповедания и в която толерантността е основна ценност за обществото. Затова шокът ни от случилото се е още по-голям и решимостта ни да предотвратим подобни инциденти в бъдеще е още по-твърда. Това се казва в изявление на президента на България Росен Плевнелиев, разпространено до медиите.

„Изразявам искрени съболезнования на семействата на загиналите и споделям тяхната болка. Това е едно изпитание както за израелския, така и за българския народ, които имат изключително близка и, бих казал, братска връзка. България и българските власти ще направят всичко по силите си, за да бъдат наказани извършителите на този жесток терористичен акт. Убеден съм, че е създадена необходимата организация и експертите правят всичко възможно да гарантират сигурността на българските и чуждите граждани на територията на страната. Необходимо е, без значение от усилията и необходимите ресурси, в най-кратки срокове извършителите да бъдат разкрити и изправени пред съда”, посочва държавният глава.

И българин e сред жертвите на атентата в Бургас седем са загинали
netinfo

Междувременно АФП посочва, че все още никой не е поел отговорност за нападението.

Говорителят на израелското министерство на външните работи Пол Хиршсон съобщи, че идентификацията на жертвите все още не е приключила от българите и че израелците дори все още не са я започнали. После ще бъдат уведомени семействата на убитите. Говорителят поясни, че ранените ще бъдат транспортирани в Израел, но не можа да предостави подробности кога първите самолети с ранените ще напуснат България.

Израел е изпратил в България доброволци от неправителствена религиозна организация, която се занимава със събиране на човешки части след терористични атентати, защото според еврейските религиозни закони цялото тяло на покойника трябва да бъде погребано.

Същевременно руските власти посочиха, цитирани от ИТАР-ТАСС, че не се потвърждава информацията за двама ранени руски граждани при нападението.

Поради завишените мерки за сигурност Министерството на транспорта съветва всички граждани, на които им предстои полет, да се явяват най-малко два часа по-рано на летището. Аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив предоставят актуална информация за всички полети на своите интернет сайтове. Поради засилените мерки за сигурност временно ще бъде ограничен достъпът на лицата, посрещащи и изпращащи пътниците.

Летище Варна е в пълна готовност да обслужва и днес полетите, пренасочени от Бургас, съобщиха от пресцентъра на аеропорта. След инцидента вчера до момента са обслужени 27 полета. Осигурени са техника и екипи, които да поемат допълнителния трафик днес.

Чартърният полет с туристи, предимно израелски граждани, е излетял от Тел Авив вчера в 14.41 ч. българско време и кацнал в Бургас в 16.43 ч.. На борда на самолета са пътували 155 души. В 17.24 ч., при качването на част от туристите в автобус за трансфер до курортен комплекс „Слънчев бряг”, е произведен взрив. Според предварителните списъци на автобуса е трябвало да се качат 47 пътници. В момента на взрива малка част от тях са били в близост. В следствие на взрива са нанесени поражения и на паркираните в съседство три автобуса, посочват от МВР.

Кметът на Бургас Димитър Николов е обявил днешния ден за ден на траур в града, съобщи говорителят на община Бургас Весела Йорданова. В общината са отменени всички културни събития, а знамената на обществените сгради са свалени наполовина в знак на съпричастност към близките на загиналите и пострадалите от кървавия атентат на летище Бургас вчера.