Хванаха румънски бракониери с половин тон риба от Мандра
Хванаха румънски бракониери с половин тон риба от Мандра / netinfo

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Добрич, служители от Гранична полиция Шабла и РУ "Полиция" Шабла късно вечерта хванаха близо половин тон риба 469,200 кг., предназначена за незаконен износ в Румъния. Съвместната акция за нерегламентиран улов и превоз на риба е ръководена от Георги Михайлов, началник отдел Регионален център "Рибарство и контрол" Североизточна България.

Двамата нарушители - румънски граждани са хванати малко преди да преминат Границата при Дуранкулак от където щели да изнесат рибата. Инспекторите на ИАРА са установили, че рибата няма никакви документи, колата с която се превозва Фолксваген Пасат също няма документи и не е специализирана за превоз на риба. Рибата, сребриста каракуда е бракониерски улов от езеро "Мандра" край Бургас.

На двамата румънски граждани са съставени актове за нерегламентиран превоз на риба и липса на документи за произход на рибата. Конфискуван е и автомобила на нарушителите.

Рибата ще бъде дарена днес след като е установено, че е годна за консумация. 400 кг. от нея ще бъдат дадени на Социалния патронаж във Варна и 100 кг. на Социалния патронаж в Шабла.