Симеон Стаев
Симеон Стаев / netinfo
Три момичета от отбора по борба на Средец станаха титулярки на Националния ни отбор, който ще вземе участие в Европейското първенство по борба за кадети и кадетки в Босна и Херцеговина в края на месеца. Българската делегация ще отпътува за босненската столица на 25 юли, съобщи за „Дарик“ личният треньор на надеждите ни от Средец – Симеон Стаев.

„В момента и трите състезателки са на лагер в Сливен, заедно със своите съотборници от националния отбор на България. Надяваме се, че нашите момичета ще успеят да спечелят медали на това първенство. Самото участие обаче също е успех. За първи път имаме три участнички от нашия клуб на такъв голям форум“, каза Стаев.

По думите му, Средец изпраща състезатели за голямо първенство за четвърта поредна година. Предстоящото участие на Европейското на Ирена Бинкова, Мариела Желязкова и Ванеса Калоянова обаче е прецедент за спортния клуб в града. „Мариела вече имат опит на големи състезание. На последното европейско в шведската столица се класира на пета позиция. Надяваме се на медали през тази година“, допълни Стаев.

Към момента трите състезателки са на подготвителен лагер в Сливен. Подготовката им върви по план, увери треньорът им. „Всички са много мотивирани. Настроението е приповдигнато. Вярвам, че ще бъдат спокойни и ще покажат най-доброто от себе си в решаващите битки, защото съм сигурен, че ще стигнат до там“, каза още Симеон Стаев. Ирена, Мариела и Ванеса са покрили всички нормативи за влизане в Националния ни отбор по борба. И трите могат да се похвалят с шампионски титли в своите категории.

"Аз очаквах да имаме трима състезатели в отбора. Мариела няма кой да я победи в България. Бях сигурен, че ще стане част от отбора. Другите две момичета са с по три – четири републикански титли. Те тренират и се готвят сериозно. Имат дори качества да победят и по-големите от тях. Наистина не очаквах че ще бъдат титулярки, но щом е решено – те ще представят страната ни и ние сме горди с това“, сподели треньорът Симеон Стаев.

Ирена Бинкова ще представи България в категория до 49 кг. Мариела Желязкова ще се бори за отличие в категория до 52 кг, а Ванеса Калоянова – до 60 кг.