Генералният консул на Турция в Бургас - Ниязи Еврен Акйол
Генералният консул на Турция в Бургас - Ниязи Еврен Акйол / БНР

Турският народ се обедини в името на това да защити демокрацията. 15 юли е ден за възпоменание, който трябва да влезе в Световната история. Искаме да покажем, че демокрацията има висока цена.
Така генералният консул на Турция в Бургас - Ниязи Еврен Акйол, коментира днешната дата, на която преди година се състоя опит за преврат в Южната ни съседка, при който загинаха 249 души, а над 2000 бяха ранени. 

Опит за военен преврат в Турция (ВИДЕО)

По думите му, основната причина опитът да бъде неуспешен е именно реакцията на хората, излезли по улиците, независимо от политически възгледи и обществено положение. "Нашите граждани приемат този акт като най-подлото посегателство срещу страната", каза още консулът.
Той представи данни, според които в рамките на година близо 170 хиляди души са били обект на съдебно разследване за връзки с ислямската организация ФЕТО,  34 хиляди от тях са били освободени по-късно и възстановени на длъжност. Т. нар. „гюленисти“ /последователи на Фейтулах Гюленса били инфилтрирани на всички нива в държавата, тъй като се оказало, че са настанили свои хора в най-важните държавни институции. Според г-н Акйол, те са хора, възприемащи своя религиозен водач като месия, създавали са досиета на нищо неподозиращи граждани.
Днес обаче спокойствието в страната вече са възстановява, а отлива на туристи от 2016 е в миналото. 

Демонстрации в подкрепа на Ердоган в Турция

Той е категоричен, че религия и етнос не трябва да разделят хората, поради което Турция като светска държава няма да допусне грешките на страните от Близкия Изток. А отношенията между Турция и България определи като приятелски и съседски.
Пред "Бургаски репортер" генералният консул обаче изрази и друга позиция, относно реакция на ЕС: "За съжаление в ЕС приемат Турция с предразсъдъци, особено след надигането на крайно десните партии, започнаха да използват Турция като политически материал, като заплаха".