Форум  “Здраве и репродукция” в Бургас
Форум “Здраве и репродукция” в Бургас / sxc.hu

Първият по рода си регионален форум "Здраве и репродукция" ще се проведе днес от 11 до 15 ч. в хотел "Приморец" в Бургас. Събитието е разделено на два модула, които ще текат паралелно- „Презентации и доклади" и „Безплатни консултации с ин витро специалисти". Консултаци на двойките ще правят доц. Ц. Цветков - национален консултант по АГ за Североизточна България, д-р Маргарита Монастирска - ин витро клинка „ОЛИМЕД -Варна и д-р Елица Желева - ин витро клинка „ОЛИМЕД -Варна". Предварително записани двойки и на място регистрирани ще могат да получат компетентно мнение от специалистите. 
На форума ще бъде представена бургаската програма за ин витро, финансираните дейности и условията за допустимост. Разяснения по нея ще даде Донка Куцарова координатор на Сдружение "Зачатие" за Бургас. Специален модул с практически напътствия за кандидатстване по програмата на Националния фонд е предвидено да води Павел Николов - икономически директор на ин витро клиника „ОЛИМЕД -Варна". Ще бъдат направени разяснения относно изискуеми документи и изследвания за допускане в програмата; срокове за получаване на субсидията; брой на финансираните процедури и т.н. 
Доклади на тема „Изследване на зависимостта между високите нива на FSH хормона и успеваемостта на ин витро процедурите в различните възрастови групи" и „Мъжки стерилтиет" ще бъдат изнесени от д-р Маргарита Монастирска и доц. Ц. Цветков. Съществен акцент в програмата на форума е поставен върху представянето на наръчниците по репродуктивно здраве за момчета и момичета на сдружение „Зачатие". Материалите ще се разпространяват сред горните класове средните училища по модела „връстници обучават връстници", а първите партньори в това начинание са БЧК - Бургас с младежката доброволческа структура и Търговска гимназия - град Бургас. Останалите съмишленици в тази инициативата са РИО - Бургас; Ин витро клиника „ОЛИМЕД- Варна" и РЗИ - Бургас.