/ Дияна Бедросян /дарик радио
Шофьорите ни ще покрият нуждите на ервопейския пазар, но България ще понесе сериозни загуби, прогнозира Михалева
"Пакет "Мобилност" ще влезе във вида, в който е в момента. Ще спечелят по-силните. Факт, е че не можем да се борим с големите икономики".

Евродепутат: По европейските пътища е Дивият Запад

Това прогнозира в ефира на Дарик, Евелина Михалева собственик на една от най-големите транспортни компании в региона и основен инициатор на протестите срещу мерките за налагане на нови правила за превозвачите на френския президент Макрон

След вчерашните "изумителни" отсъствия на тримата ни евродепутати от сесията, историческият вот в ЕП, разделящ страните в Европа на две и днешното решение на председателя на ЕП - Антонио Таяни да отложи гласуването на мерките за 1 април, Евелина Михалева е категорична, че протестите на превозвачите няма да спрат.

Официално: Отлагат гласуването по пакет „Мобилност

"Ако мерките бъдат приети, около 40% от компаниите в страната ще успеят да  прехвърлят бизнеса си в чужбина, но около 2000 фирми ще фалират. Това е опасното за страната ни, защото транспортният сектор е кръвоносната система на българската икономика", коментира още Михалева. 

Според нея ситуацията за работниците няма да бъде проблемна, защото шофьор била една от най-търсените професии в цял свят. По информация на Михалева, само в Германия официално се търсят около 18 хиляди шофьори в момента. 

Борисов търси подкрепа за българските превозвачи в ЕП

Тя определи изказването на Николай Бареков за "транспортните босове" като несериозно и благодари на българските евродепутати. "За първи път видях толкова обединени български депутати, работещи по една кауза. Те ни оказаха изключителна подкрепа. За жалост, България трудно може да преобърне нещата в своя полза при този натиск", каза още Евелина Михалева.

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл: