Еколози бесни за Слънчев бряг
Еколози бесни за Слънчев бряг / netinfo
Политически клуб “Екогласност” изпрати протестна декларация до Министър-председателя Сергей Станишев и Министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров по повод застрояването на дюните в Слънчев бряг. В нея еколозите остро настояват да не се променя статута на изключителна държавна собственост на природната забележителност “Пясъчни дюни” в Слънчев бряг.

Другите мерки, които трябва да бъдат взети, според тях, са в списъка на защитените територии да се включат всички пясъчни дюни на територията на курортния комплекс и екоминистерството да отговори кой е разрешил залесяването и построяването на тротоари и паркинги върху пясъчните образувания там.

От “Екогласност” твърдят, че в момента върху дюните в Слънчев бряг продължава да се строи, а териториите се урбанизират и унищожават целенасочено, което става с мълчаливото съгласие на компетентните държавни институции.

Еколозите са готови да подкрепят своята позиция с всякакви законови форми на граждански контрол и протести. Тяхната декларация е изпратена и до Министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, до кмета на Несебър Николай Димитров и до бургаски депутати в Европарламента.