Екипажът на фрегата "Дръзки"
Екипажът на фрегата "Дръзки" / netinfo
Екипажът на „Дръзки“ проговори след инцидента с падналия хеликоптер: Ударът беше минимален
93912
Екипажът на „Дръзки“ проговори след инцидента с падналия хеликоптер: Ударът беше минимален
  • Екипажът на „Дръзки“ проговори след инцидента с падналия хеликоптер: Ударът беше минимален
Продължава разследването на инцидента с падналия в Черно море български военен хеликоптер „Пантер” от комисията, назначена със заповед на военния министър Красимир Каракачанов. При злополуката загина 38-годишния командир на екипажа - Георги Анастасов. Помощ на пострадалите летци са оказали екипажите на фрегатата "Дръзки" и водолазен катер, който е бил близо до мястото на инцидента.

9 юни: Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

Днес участвалите в спасителната операция старшини и матроси обявиха подробности за случилото се. Спасителната акция е продължила едва 12 минути, а мобилизирането на екипи от фрегата „Дръзки” и водолазния катер е отнела точно 59 секунди. Към момента се знае със сигурност, че една от перките на военния хеликоптер, се е ударила в предната част на спасителния кораб, участвала във военното учение „Черно море” 2017. Командирът е категоричен, че ударът е бил минимален.

Каракачанов награждава спасителите на пилотите от падналия вертолет

Нищо не се усети, беше докосване да го кажем, съприкосновение. Не е удар в смисъл, който сме виждали да се разпиляват част и така нататък. До колкото съм запознат с хеликоптерите и най-малкия удар се указва фатален за самата машина”, каза апитан II ранг Ивайло Иванов, командир на фрегата „Дръзки”.

Военната ни авиация - без основен консуматив (ВИДЕО)

„Всъщност хеликоптера се удари в гюйсщока на кораба. Командирът веднага подаде аварийна тревога. Корабът беше насочен в посока… където летеше хеликоптера след удара. Последваха действия по указване на помощ при паднал хеликоптер с всички команди и доклади, които се полагат”, допълни капитан II ранг Георги Савов.

Каракачанов обещава всичко необходимо за безопасността на полетите

Веднага след инцидента, военният кораб „Дръзки” е бил насочен към ударения хеликоптер.  Машината се е задържала във въздуха около минута преди да падне във водата. Въпреки разпилените отломки и керосина във водата скача ст. лейтенант Димитър Бахчеванов, който успява да извади останалият заклещен в хеликоптера - Георги Анастасов. „В такава ситуация, когато доближихме и видиш, че човек се нуждае от помощ, ти не мислиш за нищо друго”, сподели ст. лейтенант Димитър Бахчеванов. Разследването на Военна прокуратура продължава. Предстои униформените, участвали в спасителната операция, да бъдат наградени на специална церемония от военния министър.