/ Dariknews.bg, архив
България трябва да има три хеликоптера Пантер
93869
България трябва да има три хеликоптера Пантер
  • България трябва да има три хеликоптера Пантер
Загубената техника трябва да се възстанови и след като е заложено да имаме три хеликоптера "Пантер", те трябва да бъдат три.
 
Това коментира депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов във връзка с трагичния инцидент от миналия петък. Български военен хеликоптер падна в Черно море по време на тактическо учение, а командирът Георги Анастасов загина.
 
Военната ни авиация - без основен консуматив (ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана ген. Константин Попов изказа съболезнования на семейството на загиналия командир Георги Анастасов и подчерта, че България трябва да осигури трети военен хеликоптер "Пантер".

"Що се отнася до загубената техника - естествено, че трябва да се възстанови. Ние имаме оперативни разчети и тези оперативни разчети са направени на база на необходимостите. Така че след като е преценено, че трябва да имаме три Пантер-а, те трябва да са три. Друг е въпросът, че наистина това трябва да стане в общия процес на модернизация на българската армия и на въоръжените сили. С много разговори с министерство на финансите, с други институции, с много добри разговори и много добра координация", каза Попов.

9 юни: Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

През 2011 г. в състава на Военноморските сили влязоха три от бойните хеликоптери. Вертолетът разполага с торпедни системи и 20-милиметрово оръдие.
 
Каракачанов обещава всичко необходимо за безопасността на полетите

С едно зареждане може да прелети 150 мили, което е напълно достатъчно за охраняване на българските териториални води. Цената на един "Пантер" е 20 млн. евро. Все още обаче не е ясно как и с какви средства ще бъде купен трети хеликоптер "Пантер".