Две комисии в ОбС отложиха докладната за кардиоболницата в Бургас
Две комисии в ОбС отложиха докладната за кардиоболницата в Бургас / netinfo

Докладната записка на кмета Димитър Николов за отдаване под наем на третия етаж на ДКЦ 2 /бившата Трета поликлиника / за изграждането на кардиологилогична болница днес не бе гласувана в комисиите по общинска собственост и правни въпроси. Съветниците отложиха разглеждането й и възложиха на общинска администрация да предприеме действия по промяната на статута на сградата и прилежащите й терени. Те настояха за конкретни параметри за провеждането на конкурса за отдаване под наем на третия етаж от сградата, както и точните инвестиции и сроковете за тяхната реализация.

Изказаните днес опасения бяха, че при липса на точни параметри  в договора ,  описание на обема на инвестициите и реалзизацията им няма гаранция, че инвеститорите които и да са те, биха изпълнили коректно ангажимента си. Необходимо е да се промени собствеността върху ДКЦ 2 така че, бившата болница да остане собственост на общината и да бъде ползвана по като болнично заведение без да са нарушени интересите на инвеститори и на пациенти.

Предложението за изграждане на кардиоболницата в Бургас е на клиниката по кардиология към Медицинския университет в Плевен с инвеститор Търговска лига. В здравното заведение ще бъдат инвестирани около 5 млн лева за ремонт, апаратура и санитарно оборудване.

„В Бургас има много сериозна и тежка ниша в осигуряването на такава болнична услуга и е похвално, че има инвеститорски интерес- каза зам.-кмета д-р Лорис Мануелян. В новата болница ще се прилага модерния метод на лечение , т.нар инвазивна кардиология. Доказано е че, успеваемостта при лечение на остър инфаркт на миокарда е много висока именно при прилагането на този метод-допълни д-р Мануелян.

Звуков файл 1- коментар на зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, след отлагането на докладната

Звуков файл 2- мнението на съветника от ГЕРБ Семир Абумелих