Дянков: При дефицит пари дават само популистите
Дянков: При дефицит пари дават само популистите / Sofia Photo Agency

„След плащанията по външния дълг, средствата, останали в хазната са доста над минимума и така ще е, докато сме на власт", коментира в Бургас финансовият министър Симеон Дянков подозренията през последните дни, че фискалният резерв е под съмнение. Той е в града за отчет от едногодишната дейност по туристическия проект „Виа Понтика".

Министър Дянков смята, че коледни добавки и допълнителни пари могат да бъдат дадени само, когато има излишък, а това евентуално можело да стане през 2014 година. Според вицепремиера, въпреки, че предварително заложения дефицит по бюджет е бил 1 милиард, но на практика е стигнал само 350 милиона, което било трети най-нисък в Европейския съюз, все пак бил дефицит. А даването на пари без да има натрупан излишък било „чист популизъм".

Помолен да обясни своето изказване, че при неуспех на референдума за АЕЦ „Белене" в неделя, лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде своята оставка, Симеон Дянков отговори, че това е задължително. Тъй като допитването до народа е най-пряката форма на демокрация и ако той се провали, дори и съпартийците на Станишев трябва да настояват той да абдикира, за да изберат някой, който се вслушва във волята на народа