/
/

Днес, 14 февруари, от 18 ч. в Дома на писателя ще бъдат наградени победителите в конкурса "Млад разказвач". Литературното съревнование е учредено от Бургаска писателска общност, Община Бургас и семейство Радойнови през 2017 година. То отдава почит на паметта на големия бургаски разказвач Атанас Радойнов.

В настоящото ІV издание участваха тридесет и трима млади автори с 61 разказа. Журито: Диана Радойнова - председател, Николай Фенерски и Динко Динков, излъчи двама лауреати: 1. Деница Пенчева, за разказа "Елена". І-ва възрастова група, на 22 години, от София 2. Калоян Захариев, за разказа "По вертикала". ІІ-ра възрастова група, на 32 години, от София.

Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна, община Болярово. Завършва специалност българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Дългогодишен издател и главен редактор на вестник "Автограф" (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели. Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски и турски език.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г. е председател на Дружество "Български писател" - Бургас. Удостоен е с литературните награди - плакет "Пегас", плакет "Петко Росен" и Златен пегас за цялостно творчество. Почетен гражданин е на Бургас.