/ Снимка: БНР Радио Бургас

Църковната обител, изградена в двора до централния корпус на бургаския затвор, носи името „Свети Петър и Павел“. Всички строителни работи по помещението, което преди това е било склад, са извършени от затворниците, каза директорът Бранимир Мангъров. 15 хиляди лева е отделила дирекцията по вероизповеданията за изографисването, което е било поверено на специалисти.

"Помещението, в което се намираме в момента беше склад на магазина. Сега всичко е направено с труд на затворници. Говоря за преустройването в строително отношение, лепенето на плочки и всичко друго, което може да бъде причислено към строителните работи".

Свещеникът към затвора, който ще води и литургиите е отец Димо Вълчев. По думите му, по-голямата част от затворниците са православни християни. Зачестяват и желанията на тези, които още не са били кръстени, да го направят. Последно преди месец е било едно младо момче. 

С нравствена проповед се обърна сливенският митрополит Йоаникий към присъстващите по време на церемонията по освещаването на параклиса. А, за  да приобщи лишениете от свобода към вярата, той остави и няколко богословски книги, като подарък./ Източник: Радио Бургас