/ Снимка: Община Бургас
Кметът на Бургас и зам.-посланикът на САЩ откриха ремонтираната сграда на Центъра за специализирана образователна помощ
Заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман и кметът Димитър Николов откриха ремонтираната сграда на Центъра за специализирана образователна помощ в Бургас.
 

деца Бургас
Община Бургас


Правителството на САЩ инвестира 113 000 долара в ремонта на Центъра, известен преди като Помощно училище "Отец Паисий". Изцяло са обновени санитарните помещения, физкултурния салон, изградена е и рампа за инвалидни колички, монтиран е външен асансьор и пр.

Центърът осигурява ежедневна помощ на 94 деца със специални нужди.
 

деца Бургас
Община Бургас


"Убеден съм, че партньорството ни с посолството на САЩ ще продължи. Партнирахме си за възстановяването на полуразрушената сграда на 24-ти черноморски пехотен полк в Морската градина, която днес е Дневен център за младежи с увреждания. Тази подкрепа дава възможност ние да направим услугите за нашите деца още по- качествени.

Благотворително за децата - събират пари за нова апаратура

Това нямаше да е възможно, ако Бургас не притежаваше всеотдайността на специалистите, които работят с децата със специални образователни потребности", каза кметът Николов.
 

деца Бургас
Община Бургас


"Ние сме тук заради децата, те са най-важните. Като баща на четири деца, едно от които със специални образователни потребности, вярвам, че те символизират надеждите на нашите общества. Чрез инвестиране в центрове като този, ние инвестираме в бъдещето", заяви заместник-
посланик Фридман.

На церемонията присъстваха проф. Севдалина Турманова, зам.-областен управител, старши комисар Калоян Калоянов, Йорданка Ананиева- заместник-кмет на Община Бургас, капитан 2-ри ранг Кори Джейкъбс, военноморски аташе, подполковник Тъкър Рохас, офицер по двустранни въпроси към Отдела за военно сътрудничество.

Проектът за ремонт на Центъра е пряко свързан с наскоро обновения Дневен център за младежи с увреждания, който също беше ремонтиран със средства на правителството на САЩ.

От 2010 г. правителството на САЩ е инвестирало около шест милиона долара в проекти за хуманитарна помощ в България.