Д-р Галина Милева и световни специалисти за Национален хепатитен план
Д-р Галина Милева и световни специалисти за Национален хепатитен план / netinfo

 


Народният представител от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева бе модератор на кръгла маса, посветена на Световния ден за борба с хепатита. Домакин на форума бе парламентарната Комисия по здравеопазване, чийто заместник-председател е и бургаският депутат. Официални гости на събитието бяха д-р Дилан хапатолог и гастроетеролог, старши лектор в Института за биомедицински изследвания в Университета в Дънди (Шотландия), д-р Роуан, национален координатор „Публично здраве към Министерството на здравеопазването в Шотландия, г-н Гор- президент на Световен хепатитет алианс и др. Освен д-р Милева в кръглата маса взеха участие и изявени наши специалисти в областта на чернодробните заболявания - проф. Матева, проф Антонов, проф. Кожухарова и д-р Филипова от Министерството на здравеопазването (МЗ).
„Дискусията бе много полезна за всички присъстващи, които споделиха опита си относно лечението и скринига на хепатита в България. Акцент по време на кръглата маса бе разработването и приемането на Национален хепатитен план, което прави страната ни първата в Източна Европа и третата в Европейския съюз с подобна програма след Шотландия и Франция. Това се налага заради приетата от Европейския парламент декларация през 2007г., с която се задължава Европейската комисия да предприеме конкретни мерки относно скрининга за хепатит С, осигуряването на ранна диагностика и по-широк достъп до лечение и медицински грижи в страните членки на ЕС. През 2010г. бе подписаната и резолюция от Световната здравна организация, която България също подкрепи. С нея вирусния хепатит бе обявен за здравно предизвикателство от световен мащаб, наравно със заболяванията СПИН, малария и туберкулоза", коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас.
Според д-р Галина Милева профилактиката на вирусните хепатити е приоритет за законодателната и изпълнителната власт, като всички новородени подлежат на ваксинация срещу хепатит В по задължителната ваксинационна програма на Министерство но здравеопазването.
„В изготвянето на Националния хепатитен план, който да обхваща всички аспекти на заболяването, трябва активно да се включат медицински експерти, специалисти по фармакоикономика и национално представените пациентски организации както от Бургаска област, така и от цялата страна. Необходимо е да се предприемат допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него. Сред целите, които си поставяме, са усъвършенстването на Имунизационния календар на Република България и въвеждането на достъпни изследвания в цялата страна", сподели бургаският депутат.
Всички презентациите от кръглата маса, както и направените изводи и препоръки ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Комисията по здравеопазването.