/ netinfo
Здравното заведение е регионален рекордьор в премахването на вътреочното перде
Лекари от УМБАЛ-Бургас успяха да възстановят напълно зрението на 70-годишен пациент, който страдал от катаракта и астигматизъм. Мъжът се прибирал вкъщи още същият ден. Преди операцията зрението му е било увредено с 60%. Подобна интервенция преминава и 59-годишна жена. При нея е оперирано едното око, предстои и второто.

„Интересното в този случай е, че за първи път използвахме специфичен имплант - изкуствена леща, която се поставя в окото и е способна както да осигури добро зрение наблизо и надалеч, така и да коригира астигматизма. Поставихме две такива лещи, изчислени точно според пациентите“, обясни д-р Румен Мутавчиев, началник Очно отделение в УМБАЛ Бургас, който е извършил манипулацията.

Процедурата за премахване на перде продължава около 10 минути. Използва се местна упойка, след това естествената леща се премахва от окото с ултразвук. На нейно място се поставя изкуствена, която защитава от вредната синя светлина и UV лъчите. Здравната каса не заплаща изкуствените лещи.

Първите симптоми на заболяването са замъгленото виждане, липса на контраст между цветовете и заслепяващо въздействие на слънчевата светлина. Очите могат да започнат и да сълзят, възможно е да се появи и двойно виждане.

Теодора Динева