Български граничари застреляха турски бракониер
Български граничари застреляха турски бракониер / netinfo
Тази сутрин, към 7 без 20 часа, граничен полицейски пост подал сигнал за навлизане на турска риболовна лодка в териториалното море на Република България. Щурмова лодка за бордови контрол, която в момента патрулирала до устието на река Резовска, тръгнала към нарушителите и ги открила на миля и половина от брега.

След всички официални сигнали и опит за проверка, бракониерите опитали с канджи с метални остриета да пробият лодката на граничните полицаи. След предупредителни изстрели във въздуха, двама от тях успели да се качат на турската лодка, където започнал ръкопашен бой. При него един от граничарите и турски рибар се оплели в мрежите, след което при схватката бил произведен изстрел, който ранил турчина.

След слизането на брега, веднага била извикана линейка, но бракониерът умрял от раната на път за медицинския център. Един от българските граничари има сериозни наранявания по ръцете. За случая веднага е уведомена Окръжна прокуроратура и Военно-окръжната прокуратура в Сливен. Назначена е комисия за разследване, предстои извънредна среща на смесената българо-турска гранична комисия в Царево.

В Регионален граничен сектор Бургас е образувано дознание за незаконно преминаване на държавната граница, незаконен риболов и оказване на съпротива на орган на властта с нанасяне на телесна повреда. От няколко месеца зачестиха случаите на нарушение в южния участък на териториалното море и прилежащата зона на България от турски риболовни кораби и по-големи риболовни лодки.