Лекарите от УМБАЛ Бургас зад колегите си
Лекарите от УМБАЛ Бургас зад колегите си / netinfo
МБАЛ Бургас и Районната колегия на Български лекарски съюз казват не на насилието над хората в бели престилки

От УМБАЛ Бургас и Районната колегия на Българския лекарски съюз изказваме подкрепа към колегата си д-р Албена Гагова от столичната  АГ болница „Шейново”, която бе зверски бита на работното си място. Отправяме апел зверствата над хората в бели престилки да се наказват с цялата тежест на закона. Ако институциите не вземат нужните мерки,  сме изправени пред  опасността юмруците и ритниците да останат част от ежедневието на хиляди лекари и медицински сестри. А това не е добре нито за нас, нито за пациентите.

Случаят с д-р Гагова се отличава с особена бруталност и доказва, че в повод за побой може да се превърне всичко.  Да помогнеш на бял свят да дойде нов живот, да се погрижиш за родилката перфектно, а накрая да бъдеш зверски пребит от бащата на бебето, е престъпление, което заслужава цялата строгост на закона. Пожелаваме на д-р Гагова, която е блестящ лекар, бързо възстановяване и настояваме както тя, така и всички ние да работим в нормална среда.

80% от случаите в УМБАЛ Бургас  са спешни и често обект на физическа агресия стават лекарите и медицинските сестри от Спешно отделение, а на вербална -  ежедневно и колегите от останалите звена на болницата. Искаме докато спасяваме живот, да не се притесняваме за собствената си безопасност.  Затова няма да подминем нито един случай на насилие над лекар с мълчание. На 7-ми юли ще се включим в мирния национален протест „Не на насилието над  лекари” и ще сложим лентички с призива на белите си престилки.