Събитието ще се проведе при вход свободен в най-модерния плувен комплекс в България - Парк "Арена ОЗК" в ж.к. "Славейков".
Събитието ще се проведе при вход свободен в най-модерния плувен комплекс в България - Парк "Арена ОЗК" в ж.к. "Славейков". / Снимка: Община Бургас
Спортни клубове в Бургас недоволстват срещу промени в графика за използване на общинските басейни. В писмо, адресирано до кмета Димитър Николов, се твърди, че бургаските плувци са изправени пред сериозни затруднения в подготовката си за редица предстоящи състезания. Касае се за период от десет дни през юли, когато състезателите няма да могат да използват общинските 50-метрови басейни в определени часове.

Причината – Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство за юноши по водна топка, което ще се проведе в Арена – ОЗК. В града вече са пристигнали представители на 16 страни, чиито състезатели ще се включват в турнира.

Заради подготовката на гостите се наложи и промяна в графиците, обясни пред „Дарик“ директорът на ОП „Спортни имоти“ Живко Иванов. По думите му, до края на състезанието, всички републикански първенства ще са приключили, а единственото предстоящото такова ще бъде за юноши и девойки, което на практика означава, че затруднения в подготовката си ще имат около 20 бургаски плувци. Иванов вече е изискал точна справка от плувната федерация. 

И тъй като републиканските първенства се провеждат на 50-метрови басейни вариантите за подготовка в Бургас са два – Арена ОЗК и басейн „Флора“, които не могат да приемат всички желаещи да тренират. Иванов уточни, че новият закрит басейн в „Меден рудник“ не отговаря на тези изискванията, както и останалите два, които са по 25 метра.

"Прави ми впечатление, че всички искат да тренират от 18.00 до 21.00 часа. Ако отиде в Арена ОЗК сутринта или по обяд, ще видите, че почти няма хора", коментира Живко Иванов и допълни: "...изготвили сме графика преди месец. До момента никой не се е свързал с мен, за да ми съобщи, че има някакъв проблем.“.

В Бургас се подготвят и 46 други плувци пристигнали на лагер у нас от Израел и Саудитска арабия.