/
/ / община Бургас
С празничен ритуал  на пл. "Атанас Сиреков" и пред паметника на 24- Черноморски пехотен полк Бургас отбеляза 110-тата годишнина от обявяването Независимостта на Княжество България. На площад "Атанас Сиреков" се състоя тържественото издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Представители на бургаското духовенство извършиха празничен молебен за благоденствието на Независима България.

„Бургас има по-специфичен детайл по отношение на акта за независимост. В мига, в който българският цар Фердинанд прочита манифеста за независимост пред крепостните стени на Царевец, майсторът на 24-ти пехотен Черноморски полк Георги Шагунов написва химна на Независимостта на България“, припомни дейтайли от историята кметът на Бургас Димитър Николов.

Oфициалните гости и граждани положиха венци и цветя при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост. В този час на пл. "Тройката" се провежда тържествен концерт с участието на фолклорни състави. 

Преди 110 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд променя историята, прочитайки манифест, с който са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя .