/ МС
Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика
Министър-председателят Бойко Борисов разгледа напредъка по изграждането на зала „Арена Бургас“.

„Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала. Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти“, заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят се запозна на място с извършването на довършителни дейности в залата като поставяне на седалките за зрители, осветителни тела и монтаж на финалното покритие от ламарина на покрива на модерното съоръжение.

Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството „Академика 2011“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. „Арена Бургас“ ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба.

Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти.

В хода на посещението си премиерът Борисов изтъкна, че правителството отпусна през декември 2020 г. близо 4 милиона лева, с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на „Арена Бургас“. Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района.

„Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго“, подчерта премиерът Борисов пред кмета на Бургас Димитър Николов. Николов отбеляза, че вече са стартирани дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.

Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала „Тракия“ за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето. Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма. „Въпреки, че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза“, отбеляза премиерът Борисов.

 
Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“ извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

 
Пътят ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.



Това училище е пример за социално включване. Тук няма деца, които да са отпаднали от образователната система. Това е изключително важно, защото образованието прави младите хора не само по-конкурентни на пазара на труда, но ги прави и по-добри хора. Затова продължаваме с ударните инвестиции в сектора. Образованието беше приоритет за нас през последните 4 години, ще остане и занапред. Toва заяви премиерът Бойко Борисов, който посети Обединено училище „Васил Левски“ в гр. Бургас. През 2019 г. бе завършено изграждането на новия корпус на училищната сграда. Беше построен и нов физкултурен салон. Тяхното изграждане струваше над 2 млн. лв., като средства бяха осигурени от правителството, Община Бургас и от самото училище.

В Бургас премиерът акцентира и върху високата оценка, която международните експери от FITCH дадоха на България. „Дължим това нещо и на учителите. Мотивацията и знанията им зареждат децата и така вървим напред“, допълни министър-председателят. Борисов бе категоричен, че процесът по ваксинация у нас ще бъде ускорен, като само за днес очакванията са да имаме близо 15 хил. имунизирани българи. „Затова и разпоредих едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират. Няма друг начин, това е спасението от пандемията“, завърши премиерът.


Министър Вълчев посочи, че страната ни е една сред малкото, които са приоритизирали образователната система в кампанията по ваксиниране, включвайки учителите в приоритетните групи. По време на посещението Вълчев отбеляза постигнатото двойно увеличение на учителските възнаграждения, вследствие на което днес има два пъти повече кандидати за едно учителско място в страната – на база 2017 г. „В над 100 училища ще бъдат изградени и иновативни STEM центрове, за което сме отделили над 20 млн. лв. Не бива да забравяме и осигурените от кабинета близо 12 милиона лева за шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си“, съобщи министърът.

В ОУ „Васил Левски“ в гр. Бургас се обучават близо 500 деца, като учебното заведение развива и възможности за ранно кариерно ориентиране на учениците. Създедена е и нова професионална паралелка „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за обществено хранене и развлечения“ , в която се обучават 26 осмокласници от гимназиален етап.